Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Σωματεία Α1: «Οδηγούμαστε σε αφανισμό»


Eπιστολή προς την ΕΠΣ Αχαϊας απέστειλαν τα σωματεία της Α1 Kατηγορίας, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την κάρτα επίσημου προπονητή, ενώ κάνουν έκκληση και σε άλλα σωματεία να στηρίξουν τις θέσεις τους.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Όπως πολύ καλά γνωρίζεται, είμαστε αθλητικά σωματεία τα οποία καλλιεργούν το άθλημα του ποδοσφαίρου κυρίως σε μικρές κατηγορίες, ενώ τα τελευταία έτη, δεν λαμβάνουμε καμία επιχορήγηση είτε από την ΕΠΣ είτε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αποτέλεσμα λαμβανομένου υπόψιν και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, να επιτείνεται το ήδη σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που έχουμε.

Ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργεί σοβαρά θέματα στην βιωσιμότητα μας και στην εκπλήρωση του καταστατικού μας στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλο από την προαγωγή του αθλητισμού χωρίς βέβαια τα σωματεία μας να λαμβάνουν κάποια κέρδη.

Ο Ν. 2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει άρθρο 31 (προπονητής) «1. ΙΙ άσκηση του επαγγέλματος του προπονητή επιτρέπεται μόνο στον κάτοχο άδειας, που χορηγείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Η απόφαση χορήγησης της αδείας κοινοποιείται στην οικεία αθλητική ομοσπονδία, η οποία τηρεί μητρώο Προπονητών για κάθε κλάδο άθλησης, καθώς και στον οικείο σύνδεσμο η ομοσπονδία προπονητών ενώ το άρθρο 12 παρ. 4 της απόφασης Υπουργού Πολιτισμού υπ’ αριθμ. 11671/18.03.05 (ΦΕΚ Β 407/29.03.2005) ορίζονται τα εξής:

«Μέχρι τη λειτουργία της Εθνικής σχολής προπονητών του άρθρου 31 παρ. 4 του Ν. 2725/1999, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού μπορεί με απόφαση και δαπάνες της να ιδρύει περιοδικές σχολές προπονητών.

Με την ίδια απόφαση ρυθμίζονται τα θέματα λειτουργίας των πιο πάνω σχολών, των προσόντων των υποψηφίων καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα (άρθρο 136 παρ. 6 του Ν. 2725/1999)».

Περαιτέρω ο ίδιος νόμος ορίζει ότι το άρθρο 5 «5. Προπονητή, σύμφωνα με τα παραπάνω, έχουν υποχρέωση να απασχολούν. Γ) Τα αθλητικά σωματεία τα οποία καλλιεργούν ομαδικό άθλημα και συμμετέχουν σε πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών και σε τοπικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας,

Με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας και της οικείας ομοσπονδίας ή συνδέσμου προπονητών, επιτρέπεται να επεκτείνεται η υποχρέωση απασχόλησης Προπονητή σε άλλες κατηγορίες πρωταθλημάτων.
δ) Τα αθλητικά σωματεία που καλλιεργούν ατομικό άθλημα και έχουν αθλητές στην δύναμή τους ηλικίας κάτω των δεκαοκτώ (18) ετών, ενώ περαιτέρω ορίζεται ότι:

«6. Κάθε προπονητής συμβάλλεται υποχρεωτικά εγγράφως με τον αθλητικό φορέα στον οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του με πλήρη, μερική ή περιοδική απασχόληση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών. Η σχετική σύμβαση, για να είναι έγκυρη, απαιτείται να κατατεθεί και να θεωρηθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.
*** Η παρ 6 αντικαταστάθηκε ως άνω με την παρ. 2 άρθρ. 75 Ν. 35057/2002, ΦΕΚ Α 239/10.10.2002.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι συνθήκες οι οποίες ήταν σχετικές με την απασχόληση του προπονητή στα αθλητικά σωματεία, δεν τυγχάνουν εφαρμογή σε εμάς, ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι παρούσες οικονομικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την έλλειψη επιχορηγήσεώς μας.

Άλλωστε οι άνω ρυθμίσεις σχετικές με την πρόσληψη και γενικά απασχόληση προπονητών, ήταν αλληλένδετες με τις επιχορηγήσεις που λαμβάναμε, ενώ σήμερα όπως γνωρίζετε δεν λαμβάνουμε κανένα χρηματικό ποσό, με αποτέλεσμα τυχόν εμμονή στις άνω διατάξεις (οι οποίες επί σειρά ετών ήταν ανενεργές και έχουν καταργηθεί εν τοις πράγμασι) να επιφέρει κατάργηση των σωματείων μας και της δυνατότητας μας να συνεχίσουμε να προσφέρουμε κοινωνικό έργο.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός των επιχορηγήσεων, δεν έχουμε καμία άλλη πηγή εσόδων, κάτι το οποίο κάνει απαγορευτική την τήρηση των προϋποθέσεων σχετικά με την απασχόληση προπονητών. Πόσο μάλλον όταν οι τελευταίοι, είναι περιορισμένοι στον αριθμό και φυσικά δεν είναι διατεθειμένοι να απασχοληθούν σε σωματεία με μικρές αμοιβές.

Τυχόν εμμονή σας λοιπόν στην τήρηση των ανωτέρω, μας βρίσκει σύμφωνους πάντα σε περίπτωση που μας καταβάλλονται οι έως τα τελευταία έτη επιχορήγησης από την Γ.Γ.Α., κάτι το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των σωματείων μας. Σε διαφορετική περίπτωση μας οδηγείται σε κατάργηση και αδυναμία συνέχισης του ρόλου μας, χωρίς την από μέρους της πολιτείας τήρηση των υποχρεώσεών της».
Πάτρα 14 Οκτωβρίου 2011».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου