Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Υποβιβασμός για την Παναχαϊκή...


Η Πειθαρχική Επιτροπή της Football League αποφάσισε τον υποβιβασμό της Παναχαϊκής για δωροδοκία. Παράλληλα επέβαλε ποινή 5ετούς απαγόρευσης από την ενασχόληση του με το ποδόσφαιρο στον Αλέξη Κούγια. Στην ομάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 225.000 ευρώ. Με 7 χρόνια τιμωρήθηκαν οι Π.Σταθάκης-Μ.Κουβαράς.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 309/ 6- 10-2011

Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή της Ένωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β΄ και Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας αποτελούμενη από τους Ευάγγελο Κατσή – Εισηγητή, Επίτιμο Εισαγγελέα Εφετών ως Πρόεδρο και μέλη, τους Χαρίλαο Ζυγογιάννη, Επίτιμο Αντεισαγγελέα Εφετών και Ιωάννα Παντελοπούλου, Δικηγόρο Αθηνών, παρουσία και του Γραμματέως αυτής, Αθανάσιου Γεωργόπουλου.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό της στην Αθήνα την 8-9-2011, για να δικάσει επί της αναφερόμενης στην υπ’αριθμ. πρωτ. 273/28-7-2011 κλήση προς απολογία κατηγορίας κατά 1. της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑIKH 2005, όπως νόμιμα εκπροσωπείται, 2) ΑΛΕΞΙΟ ΚΟΥΓΙΑ, Πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ 2005, 3. Π. ΣΤΑΘΑΚΗ, πρώην Γενικό Διευθυντή της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2005, και 4. Μ. ΚΟΥΒΑΡΑ (τότε Γενικό Αρχηγό της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ), για παράβαση των άρθρων 1, 2, 3, 4, 5, 6 και 21 Α του Πειθαρχικού Κώδικα σε συνδυασμό με τα άρθρα 130 και 132 του Ν. 2725/1999, όπως αυτά ισχύουν.

Κατά τη συζήτηση η α’ εγκαλούμενη ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2005 παραστάθηκε δια του Προέδρου της, Αλέξιου Κούγια, ο β’ εγκαλούμενος, Αλέξιος Κούγιας παραστάθηκε ατομικώς κια δια λογαριασμόν του, ο γ εγκαλούμενος Π. ΣΤΑΘΑΚΗΣ παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου Δικηγόρου του κ. Μπουτσικάρη και ο δ’ εγκαλούμενος Μ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ παραστάθηκε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του Δημήτριου Βαγιάκου.

Η υπόθεση εκφωνήθηκε κατά τη σειρά της στο έκθεμα και συζητήθηκε όπως αναφέρεται στα Πρακτικά.

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ
ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Σύμφωνα με το άρθρο 21Α του Π.Κ.: «Δωροδοκία. 1. Οποιοσδήποτε προσφέρει, υπόσχεται ή δίδει αδικαιολόγητο δώρο σ’ενα όργανο της Ε.Π.Ο., έναν αξιωματούχο αγώνα, ποδοσφαιριστή ή αξιωματούχο ομάδας, για λογαριασμό τυο ή για λογαριασμό τρίτου, προσπαθώντας ή προτρέποντας την παραβίαση των Κανονισμών της ΕΠΟ –UEFA – FIFA, θα τιμωρείται με τις ποινές που ακολουθούν: a) με χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εξ΄’ηντα χιλιάδων ευρώ (60.000), β) με απαγόρευση εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρό και γ) με απαγόρεση εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους. 2. Η παθητική δωροδοκία θα τιμωρείτι με τις αυτές ποινές. 3. Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές β και γ απαγγέλονται εφ’όρου ζωής. 4. Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα (ή ομάδες) θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ».

Στην προκειμένη περίπτωση από τα έγγραφα που επισυνάπτονται στην πειθαρχική δικογραφία από τις προφορικές και έγγραφες εξηγήσεις (υπομνήματα) των εγκαλουμένων διαδίκων και από όσα διαμείφθηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν κατά την ομόφωνη κρίση της επιτροπής τα εξής πραγματικά περιστατικά:

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 οι ομάδες ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2005 πρόεδρος της οποίας ετύγχανε και τυγχάνει ο Αλέξιος Κούγιας και γενικός αρχηγός ετύγχανε τότε ο Πέτρος Σταθάκης και ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, πρόεδρος της οποίας ετύγχανε ο Ιωάννης Μαναράκης και γενικός αρχηγός ο Εμμανουήλ Κουβαράς, αγωνιζόταν στον πρώτο όμιλο του πρωταθλήματος της FOOTBALL LEAGUE 2 (Γ’ Εθνικής κατηγορίας).
Την 17-4-2011 επρόκειτο να διεξαχθεί ο αγώνας μεταξύ των παραπάνω ομάδων με γηπεδούχο ομάδα την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.

Μέχρι την παραπάνω αγωνιστική, η οποία ήταν η προτελευταία, η βαθμολογία των ομάδων που συμμετείχαν στον ίδιο όμιλο ήταν διαμορφωμένη ως εξής: πρώτη με 55 βαθμούς ήταν η ομάδα της Παναχαϊκής, δεύτερη με 53 βαθμούς ήταν η ομάδα του Ηρακλή Ψαχνών, Τρίτη με 51 βαθμούς ήταν η ομάδα του Βύζαντος Μεγάρων και τέταρτη με 49 βαθμούς ήταν η ομάδα του ΑΟ Πλατανιά Χανίων.

Με βάση λοιπόν την μέχρι τότε διαμορφωθείσα βαθμολογία η ομάδα της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ 2005 για να ανακηρυχθεί βέβαιη πρωταθλήτρια θα έπρεπε στους δύο τελευταίους αγώνες να συγκεντρώσει οπωσδήποτε τέσσερις βαθμούς.
Έτσι ο αγώνας μεταξύ των παραπάνω ομάδων ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ – ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ενώ για μεν την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ δεν παρουσίαζε κανένα βαθμολογικό ενδιαφέρον γιατί η παραπάνω ΠΑΕ βρισκόταν στην 14η θέση με 25 βαθμούς και ουσιαστικά είχε υποβιβασθεί για την ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ήταν καθοριστικά κρίσιμος γιατί την τελευταία αγωνιστική Κυριακή αυτή αγωνιζόταν και πάλι εκτός έδρας στα Χανιά με αντίπαλο την πολύ ισχυρή ομάδα και πέμπτη στο βαθμολογικό πίνακα του ΑΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ Χανίων.
Ο αγώνας αυτός μεταξύ των παραπάνω ομάδων διεξήχθη κανονικά και έληξε με νίκη της ομάδας της ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ με τέρματα 2-1. Το αποτέλεσμα αυτού του αγώνος θεωρήθηκε μάλλον αναμενόμενο και μέχρι την 20 Ιουνίου 2011 δεν έγινε ή τουλάχιστον δεν περιήλθε σε γνώση της επιτροπής κανένα δυσμενές σχόλιο για την καθαρότητα του αγώνα αυτού.

Εν συνεχεία όμως, στις 24-7-2011, ημέρα Κυριακή, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα ηχητικό υλικό που αποτελούσε συζήτηση, όπως αποδείχθηκε αργότερα, από δηλώσεις των ίδιων, μεταξύ του Πέτρου Σταθάκη και του γενικού αρχηγού της ομάδας του Ολυμπιακού Χερσονήσου, Μανώλη Κουβαρά και συγκεκριμένα δημοσιοποιήθηκε στις 10:24 μ.μ. από την ιστοσελίδα tromaktiko (www.tromaktikoblogspot.com) μία συνομιλία των ως άνω, με τίτλο «Και ο Κούγιας στα στημένα;» από την οποία προέκυπτε ότι ο Π. Σταθάκης έδωσε προς το γενικό αρχηγό της ομάδας ΟΛ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ Εμ. Κουβαρά το ποσό των πέντε χιλιάδων ευρώ (συγκεκριμένα 4.800) προκειμένου η ομάδα ΟΛ. ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ να ηττηθεί από την ομάδα της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ.

Από την ανάγνωση του προσκομισθέντος από τον δεύτερο εγκαλούμενο απομαγνητοφωνημένου τηλεφωνικού διαλόγου μεταξύ των παραπάνω αναφερομένων συνάγεται το συμπέρασμα ότι η «αποστολή» της απώλειας του αγώνος εκ μέρους της ομάδος του Ολυμπιακού Χερσονήσου ανατέθηκε σε δύο μόνο παίκτες αυτής, στον Ηλία Αραβιάκη, κεντρικό αμυντικό (στόπερ) και στον δεξιό οπισθοφύλακα. Με ευθύνη του πρώτου απ’ αυτούς επιτεύχθηκαν και τα δύο τέρματα της Παναχαϊκής, καθόσον, σύμφωνα με τους βάσιμους ισχυρισμούς του Πέτρου Σταθάκη, αυτός (Αραβιάκης) κατά την επίτευξη του πρώτου τέρματος της Παναχαϊκής, ενώ φαινομενικά επιτηρούσε (μάρκαρε) τον επιθετικό παίκτη της Παναχαϊκής Ορτάδο, κατ’ ουσίαν όμως του επέτρεψε να λακτίσει (σουτάρει) με πλήρη άνεση και να επιτύχει το πρώτο τέρμα, την δεύτερη δε φορά,

ενώ φαινομενικά έσπευσε δήθεν να απομακρύνει την μπάλα από την αμυντική περιοχή της ομάδος του, μόλις όμως πλησίασε προς αυτήν, την υπερπήδησε και δεν την απομάκρυνε και έτσι ο επερχόμενος επιθετικός της Παναχαϊκής επέτυχε το δεύτερο τέρμα.Ο δεύτερος απ’ αυτούς δεξιός αμυντικός, προκειμένου προφανώς να «ασφαλίσει» το νικηφόρο αποτέλεσμα της Παναχαϊκής, υπέπεσε σε δύο καταφανή και αδικαιολόγητα πέναλτυ τα οποία αποκρούσθηκαν από τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Χερσονήσου ο οποίος προφανώς δεν είχε ενημερωθεί ότι το αποτέλεσμα του αγώνος μεταξύ των δύο ομάδων ήταν προσυνενοημένο μεταξύ των παραγόντων των παραπάνω δύο ομάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου