Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Τι θα ζητήσουν οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ από τον Άγιο Βασίλη;.


Το 2011 αποτελεί μία από τις πιο ‘’μαύρες’’ χρονιές του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τόσο λόγω του σκανδάλου των στημένων αγώνων, όσο και λόγω της πολυμέτωπης οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα και αναπόφευκτα χτύπησε και τον αθλητισμό. Έτσι, οι πρώτες μέρες του νέου χρόνου θα βρουν τις ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος με πολλά και διάφορα προβλήματα, η λύση πολλών εκ των οποίων περιμένουν να έρθει από την καμινάδα, μες στο τσουβάλι του Άη-Βασίλη.

Ζητούν λοιπόν…

Άρης: …έναν ηγέτη. Πέρσι και φέτος, παίκτες ήρθαν και έφυγαν πολλοί, ενώ αναμένεται να φύγουν ακόμα περισσότεροι. Κανείς όμως μεταξύ των Καστίγιο, Πρίττα, Ιάκομπ, Πορτίγια, Φατί κ.α., οι οποίοι με το που ήρθαν τους δόθηκε το χρίσμα του ηγέτη της ομάδας, δεν κατάφερε να δώσει κάτι το ξεχωριστό στην ομάδα και να επιφέρει σε αυτήν ομοιογένεια, ομαδικό πνεύμα και σύμπνοια.


Ατρόμητος:
… Συγκέντρωση. Όχι πως δεν την έχει, απλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερη για να συνεχίσει την εντυπωσιακή του πορεία. Ευρισκόμενος στην 4η θέση της βαθμολογίας, έχοντας θέσει από την αρχή υποψηφιότητα για τα play-offs θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πίεση και τις απαιτήσεις του κόσμου του. Ο Γιώργος Δώνης επωμίζεται της ευθύνης να κρατήσει τους παίκτες του συγκεντρωμένους και να διαχειριστεί αυτή τη πίεση ώστε να μη αποδοθεί σε άγχος και νευρικότητα στον αγωνιστικό χώρο.

Αστέρας Τρίπολης:
…μια παλιά συνταγή. Οι Αρκάδες έχουν καταφέρει να καθιερωθούν τα τελευταία χρόνια στην μεγάλη κατηγορία, κάτι που επετεύχθη μέσω μιας κλασικής συνταγής, το 1-0. Φέτος όμως, το 1 δεν είναι αρκετό, γιατί το 0 δεν υπάρχει. Για πρώτη φορά η ομάδα της Τρίπολης παρουσιάζει τόσο προβληματική άμυνα και προκαλεί πονοκέφαλο στον προπονητή Σάκη Τσιώλη. Με 7 γκολ ενεργητικό και 15 παθητικό, μάλλον κολακευτική είναι η 11η θέση.

ΠΑΟΚ: …κίνητρο. Παρατηρώντας κανείς την ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ και την εντυπωσιακή πρόκρισή του στην φάση των 32 του Europa League, αποκλείοντας ένα από τα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο, την αγγλική Τότεναμ, θα εκπλαγεί όταν δει ότι βρίσκεται μόλις στην 5η θέση του ελληνικού πρωταθλήματος. Η πορεία του Δικέφαλου του Βορρά στην Σούπερ Λιγκ έχει πολλαπλά αίτια, όπως την έλλειψη βάθους στον πάγκο και το διαφορετικό στυλ παιχνιδιού σε Ελλάδα και Ευρώπη. Όλοι πλέον όμως συμφωνούν ότι το πραγματικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ έχει να κάνει με το κίνητρο των ποδοσφαιριστών, καθώς αρκετές φορές καταφανέστατα έχουν ‘’σνομπάρει’’ τις εγχώριες διοργανώσεις.

Λεβαδειακός-Δόξα Δράμας: …κουράγιο. Σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και οι δύο ομάδες, καθώς είναι οι δύο καθυστερημένες του θεσμού, έχοντας ξεκινήσει από την 10η αγωνιστική, με μπάτζετ και παίκτες που υπολόγιζαν για την συμμετοχή τους στην Football League, με προετοιμασία που ‘’ακυρώθηκε’’ από τις εξελίξεις και με ένα κοπιαστικό πρόγραμμα συνεχών αναμετρήσεων. Είναι τα δύο φαβορί για τον υποβιβασμό και μόνο με κουράγιο, τύχη και πολλή δουλειά θα μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι στην διοργάνωση.

Ξάνθη: …αποτελεσματικότητα . Το σύνολο του Μαρίνου Ουζουνίδη εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του σε αρκετά παιχνίδια του πρωταθλήματος , και ιδιαίτερα σε αυτά κόντρα στου μεγάλους, χωρίς ωστόσο να έχει ιδιαίτερα βαθμολογικά κέρδη. Αρκετά δεμένη ομάδα που ανταποκρίνεται σε πολλά στυλ παιχνιδιού με το πλούσιο ρόστερ που διαθέτει π.χ. Μαρσελίνιο, Πόι - τεχνίτη, Μαρκόφσκι, Βασιλακάκης-δυνατό. Το μόνο που της λείπει για το κυνήγι μιας θέσης στα play-offs είναι η αποτελεσματικότητα, η εκμετάλλευση δηλαδή των ευκαιριών που πραγματοποιεί στα δύσκολα παιχνίδια με τους δυνατούς και η αποφυγή των γκελών με τους μικρότερους, ιδιαιτέρως στα ματς στην έδρα της.

ΑΕΚ: …λεφτά. Η φετινή ΑΕΚ εξέπληξε πολλούς. Όχι μόνο δεν υπέκυψε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που την οδήγησαν σε ένα μηδαμινό μπάτζετ και λιγοστές λύσεις σε όλες τις θέσεις, αλλά καταφέρνει να αποδίδει θεαματικό ανά διαστήματα ποδόσφαιρο και να προωθεί παράλληλα –μη μπορώντας να κάνει αλλιώς- νεαρούς ποδοσφαιριστές από την δεύτερη ομάδα της. Θα έλεγε έτσι κανείς ότι θα μπορούσε να συνεχίσει η ομάδα σε αυτό τον ρυθμό και να μην ψάχνεται πια για χρηματοδότη. Μια μόνο εκκρεμότητα υπάρχει. Κάποτε θα πρέπει να πληρωθούν και οι ποδοσφαιριστές…

Εργοτέλης :… νέο αίμα. Ο Εργοτέλης του Νίκου Καραγεωργίου αρχίζει να παρουσιάζει σημαντική κάμψη από πέρσι η οποία συνεχίζεται και φέτος. Η αδυναμία εύρεσης επάξιου αντικαταστάτη για τους Μπέτο , Τζούνιορ, Ρομάνο, Χίμπλιγκερ εδώ και χρόνια, οδηγεί στη διαρκή συμμετοχή όλων, με αποτέλεσμα ένα σύνολο έμπειρο μεν, δυσκίνητο και ανενθουσιώδες δε. Μονόδρομος φαίνεται η ενσωμάτωση νεαρών, ταλαντούχων ποδοσφαιριστών αντί για φθηνούς, άγνωστους και αμφιβόλου αξίας ξένους, που τόσα χρόνια αποδείχτηκαν ατυχής επένδυση για του Κρητικούς.

ΟΦΗ :
…σταθερότητα. ‘Ήταν στην αρχή από τα πρώτα φαβορί για τον υποβιβασμό, μετά έγινε λόγος για έξοδο στην Ευρώπη, τώρα, η ομάδα του Ηρακλείου βρίσκεται στην 7η θέση της βαθμολογίας, πραγματοποιώντας μια αρκετά αλλόκοτη πορεία. Μεγάλα και πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα (Ολυμπιακός εκτός 2-2, ΑΕΚ εντός 3-1, ΠΑΟΚ εκτός 0-0) από την μία και απογοητευτικές εμφανίσεις και ήττες(Άρης εντός 0-1,Κέρκυρα εντός 0-0) από την άλλη. Ο Νίκος Αναστόπουλος έχει ένα ικανό σύνολο με αξιόλογους παίκτες (Μάτζιος,Ταυλαρίδης, Κάρολ), που όμως δεν έχει σταθερή απόδοση σε όλα τα παιχνίδια και δεν εκμεταλλεύεται όπως θα μπορούσε την δυνατή έδρα του Γεντί Κουλέ.

Ολυμπιακός
:…γκέλες του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Πειραιά δεν μπορεί πλέον να βασίζεται μόνο στις δικές της δυνάμεις για την κατάκτηση του τίτλου. Ήδη η κούρσα του τίτλου είναι υπόθεση των δύο τους. Η διαφορά δυναμικότητας ΟΣΦΠ-ΠΑΟ σε σχέση με τις άλλες ομάδες του πρωταθλήματος φανερώνει μία δύσκολη μάχη έως το τέλος, με το κάθε κακό αποτέλεσμα του ενός να είναι ευεργετικό για τον άλλο. Κι αυτό γιατί ο Ολυμπιακός έχει το ρόστερ και το βάθος πάγκου να ανταποκριθεί και στις εγχώριες και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

ΠΑΟ :…
ηρεμία. Μία ομάδα που το καλοκαίρι την είχαν ξεγραμμένη και πλέον κατά πάσα πιθανότητα καταλήγει πρωταθλητής χειμώνα μόνο άξια εμπιστοσύνης δεν είναι. Η απόδοση του ΠΑΟ μπορεί να μεταβληθεί από στιγμή σε στιγμή και με κάθε αιτία. Γι αυτό και μόνο επιθυμητές δεν είναι οι εντάσεις σχετικά με τις διοικητικές εξελίξεις, οι συνεχείς παρεμβάσεις του Βλάσση Τσάκα, οι συζητήσεις περί διαιτησίας, και οι διαμαρτυρίες παικτών προς την διοίκηση. Κατά τα άλλα, ο ΠΑΟ έχει ένα αξιόμαχο σύνολο που έχει δέσει υπό τον Φερέιρα σε έναν βασικό κορμό που αποδίδει εξαιρετικά. Ο προπονητής και η διοίκηση όμως πρέπει να σταθούν κοντά στην ομάδα και με κάθε τρόπο να προσπαθούν να διατηρούν την ηρεμία στο εσωτερικό της, καθώς η μάχη για τον τίτλο έναντι του Ολυμπιακού είναι πολύ απαιτητική και δεν χωρά λάθη.

Κέρκυρα:…τον Μέσσι, αν γίνεται.Στατιστικά η χειρότερη ομάδα της Σούπερ Λιγκ, με 19 γκολ παθητικό και μόλις 7 ενεργητικό, εάν συνεχίσει έτσι δεν έχει σε τίποτα να ελπίζει. Η έδρα της μόνο άβατο δεν είναι για τους μεγάλους, η εμπειρία δεν την βοηθά καθώς στα κρίσιμα ματς, όταν η μπάλα καίει, δεν έχει παίκτες που θα πάρουν το παιχνίδι πάνω τους και ,γενικά, παρουσιάζει πολλές αδυναμίες. Ακόμα και οι άνθρωποι της Κέρκυρας θα δυσκολευτούν να βρουν την ευχή που θα τους σώσει…

Παναιτωλικός:
…αντι-Κουτρομάνο και τίποτα άλλο. Με μια πολύ αξιόμαχη ομάδα, μία δυνατή έδρα και ποδοσφαιριστές με αγωνιστική προσωπικότητα και χαρακτήρα, έχει όλα τα φόντα για να πετύχει τον στόχο της παραμονής. Ο Κουτρομάνος είναι σημαντικό κεφάλαιο στην ομάδα και μετά τη ρήξη χιαστών που υπέστη θα χάσει το υπόλοιπο της σεζόν. Έτσι, η αντικατάστασή του είναι απαραίτητη, με ποδοσφαιριστή ίσης φυσικά αξίας για το δεξί πλευρό της άμυνας.

Πανιώνιος :…παίκτες (αρκετούς και καλούς!). Στην 10η θέση με μόλις 13 βαθμούς και… πάλι καλά! Σε τραγική κατάσταση οι Νεοσμυρνιότες και ο Άκης Μάντζιος κάνει εκκαθαρίσεις, ώστε να αναπνεύσει η ομάδα οικονομικά. Έφυγαν Ριέρα, Κουμορτζί κ.α. και αναζητούνται παίκτες φθηνοί, δανεικοί ή ελεύθεροι. Ήδη συμφώνησαν για τον δανεισμό του Ζαραδούκα από τον Ολυμπιακό και είναι κοντά κι ο παλιός γνώριμος Ντάριο Φερνάντες. Τα πράγματα στην πλατεία είναι δύσκολα, όμως ή όρεξη για δουλειά του Μάντζιου και το βάρος της φανέλας, φαίνονται ικανά τουλάχιστον να κρατήσουν την ομάδα στην κατηγορία.

ΠΑΣ Γιάννινα :…χόρτο (του γηπέδου). Ένας κλασικός ΠΑΣ πρώτης κατηγορίας, όπου πάλι στο νήμα θα κριθεί η παραμονή του. Με αρκετούς έμπειρους παίκτες, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη, δυσκολεύει πάντα τους μεγάλους, δυσκολεύεται όμως και να αντιμετωπίσει τους έτερους μνηστήρες της παραμονής. Μεγάλο πρόβλημα αποτελούσε το γήπεδο, που έχει επιεικώς χαρακτηριστεί από τον Λ.Μπόλονι ‘’χωράφι για πατάτες’’, η λύση του οποίου ελπίζουμε να δοθεί σύντομα, για το καλό των παικτών του ΠΑΣ αλλά και των ομάδων που υποδέχεται.

Συντάκτης: Στέλιος Καρκανοραχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου