Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Οι "16" μονομάχοι της Super League


Το πρωτάθλημα ξεκινάει και οι "16"... μονομάχοι έχουν πάρει θέση στην γραμμή της εκκίνησης για την φετινή Σούπερ Λιγκ. Το Sport24.gr κάνει μια προσέγγιση για το τι θα παρακολουθήσουμε την φετινή σεζόν.


Το πρωτάθλημα ξεκινάει. Πολλές ομάδες είναι πανέτοιμες για την πρεμιέρα, άλλες δεν έχουν ολοκληρώσει το ρόστερ τους ακόμα, ενώ άλλες έχουν τεράστια κενά. Το Sport24.gr κάνει μια προσέγγιση για το τι αναμένεται να δούμε τη φετινή σεζόν.

(Η βαθμολογία είναι βάση της περσινής κατάταξης όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τα πλέι οφ)

Παναθηναϊκός: Ξέρει τον τρόπο

Για να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός έπρεπε να επενδυθούν πολλά χρήματα σε μεταγραφές (περισσότερα από κάθε άλλη φορά). Έπρεπε η ομάδα να μην παίξει "μπάλα" και φυσικά η κατάκτηση του τίτλου να έρθει μέσα από πολύ άγχος. Πλέον όμως ο Παναθηναϊκός γνωρίζει τον τρόπο. Το άγχος δεν υπάρχει πλέον και όπως έδειξε η ομάδα στα φιλικά, φέτος θα είναι πιο εντυπωσιακή.

Σίγουρα ο Μπουμσόνγκ δεν είναι Γκαλάς, όμως και ο Σαριέγκι δεν είναι Μπουμσόνγκ. Ο Γκοβού είναι μια κλάση πάνω από τον Σαλπιγγίδη και οι πράσινοι ξεκινάνε την κούρσα ως το πρώτο φαβορί. Μοναδικό πρόβλημα για το "τριφύλλι" είναι όταν θα αρχίσουν οι "φυσιολογικές" γκέλες, γιατί κάποιοι περιμένουν στην γωνία...


ΠΑΟΚ: Ίδια υλικά, άλλος μάγειρας

Την περσινή σεζόν ο ΠΑΟΚ έκανε υπέρβαση (βάση του προϋπολογισμού του) τερματίζοντας στην δεύτερη θέση. Φέτος δεν υπάρχει ούτε Σάντος, ούτε Βρύζας και όλο το βάρος θα το σηκώσει στις πλάτες του ο Θοδωρής ζαγοράκης.

Η πίεση θα είναι μεγαλύτερη από τον κόσμο και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του αν τα πράγματα δεν ξεκινήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Το "στοίχημα" με τον Δερμιτζάκη κρύβει ρίσκο, όμως... πληρώνει καλά.


ΑΕΚ: Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο

Φέτος η σεζόν, αγωνιστικά τουλάχιστον, φαίνεται να ξεκινάει με μεγάλη όρεξη και χωρίς "εκπλήξεις" της τελευταίας στιγμής (βλ. αποχώρηση Κυργιάκου). Το πρόβλημα ωστόσο είναι ο "δούρειος ίππος" μέσα στην ίδια την καρδιά της ομάδας, και έχει να κάνει με μερίδα οπαδών της Ένωσης και την αντίθεση τους ως προς τον προπονητή. Επίσης η σχέση Μπάγεβιτς παικτών θα δοκιμαστεί μετά από λίγο διάστημα.

Αν η Ένωση μπορέσει και κάνει μια νορμάλ σεζόν χωρίς οικονομικά και ενδοοικογενειακά προβλήματα, τότε είναι ικανή ακόμα και για τον τίτλο. Η εμπειρία των Δέλλα, Λυμπερόπουλο και Ντιόπ θα βοηθήσει, όμως δίπλα τους θα πρέπει να βοηθήσουν και παίκτες όπως ο Σκόκο με τον Λεονάρντο, κυρίως έχοντας σταθερότητα στην απόδοση τους.


ΑΡΗΣ: Όπως τον ήθελε ο Κούπερ

Ο Αργεντινός τεχνικός έχει τα κλειδιά του μαγαζιού. Αυτός επιλέγει ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει και ποιος θα έρθει. Η διοίκηση από την πλευρά της του έκανε όλα τα "χατίρια" (γνωρίζοντας τα οικονομικά δεδομένα) και πλέον θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα παρουσιάσει.

Παρόλα αυτά είναι φανερό πως υπάρχουν ακόμα κενά στο ρόστερ κυρίως στην αμυντική γραμμή των κίτρινων, αφού οι αρχικές επιλογές δεν φαίνεται να "βγαίνουν". Το μόνο σίγουρο είναι πως θα δούμε καλή μπάλα, μπάλα ουσίας, όμως μην κάνει σε κανέναν έκπληξη αν έχουμε μεγάλες αλλαγές μέσα στη σεζόν.


Ολυμπιακός: Εποχή Μαρινάκη

Η σεζόν τελείωσε εντυπωσιακά και ξεκίνησε το ίδιο εντυπωσιακά. Αλλαγή ιδιοκτησιακού, αλλαγή προπονητή, αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ολυμπιακός θα είναι καλύτερος σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Το ερωτηματικό όμως είναι αν θα υπάρχει άγχος.

Η ομάδα μοιάζει όμως να έχει χτιστεί με την λογική: "για την φετινή σεζόν και μετά βλέπουμε", άρα η πίεση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Έχοντας λοιπόν παίκτες με ευαίσθητο χαρακτήρα όπως είναι ο Ριέρα και ο Πάντελιτς, δεν αποκλείεται να δούμε τον Ερνέστο Βαλβέρδε να δυσκολεύεται περισσότερο σε σχέση με την "πρώτη" του στον Πειραιά. Όπως και να έχει όμως, ο Ολυμπιακός ξέρει και αυτός τον τρόπο.


Καβάλα: Φωτοβολίδα ή κατεστημένο;

Τη σεζόν που μας πέρασε έκανε ρεκόρ μεταγραφών στο ξεκίνημα της περιόδου, αφού άλλαξε η ομάδα κατά 90%. Το ίδιο συνέβη πάνω κάτω και φέτος, με τους "Αργοναύτες" να μην έχουν καμία σχέση με την ομάδα που τερμάτισε στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Να κινδυνεύσει κομματάκι δύσκολο, αφού υπάρχουν χειρότερες ομάδες, όμως επειδή κάποια πράγματα είναι απρόβλεπτα στον τρόπο που λειτουργεί ως ομάδα, δεν αποκλείεται να έχουμε εκπλήξεις κατά την διάρκεια της
νέας αγωνιστικής περιόδου.


Ατρόμητος: Donis knows

Ο Γιώργος Δώνης χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του Γιώργου Σπανού και αυτό φάνηκε από τις μεταγραφικές κινήσεις, αφού ο Έλληνας τεχνικός πήρε το "ΟΚ" για να φέρει τους παίκτες που επιθυμούσε. Ο κορμός είναι ίδιος και οι προσθήκες των Καμαρά και Σαμπού σίγουρα ανεβάουνι επίπεδο την ομάδα.

Από την άλλη όμως το μπάτζετ έχει εκτοξευτεί σε σχέση με την περσινή σεζόν και αν το ξεκίνημα της σεζόν είναι ίδιο με εκείνο της περσινής, τότε ίσως και να έχουμε αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Ερωτηματικό παραμείνει επίσης η παρουσία του Ανρί Καμαρά, ο οποίος είναι επιρρεπείς σε μικροτραυματισμούς.


ΑΕΛ: Ευκαιρία για "απογείωση"

Η φετινή σεζόν είναι ιστορική για την ΑΕΛ, αφού τον Νοέμβριο το νέο γήπεδο θα αποτελεί πραγματικότητα. Ο Κώστας Πηλαδάκης για άλλη μια χρονιά έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη και έφερε παίκτες όπως ο Κανόμπιο, ο Γκέρεμι και ο Μακίνουα, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για μια καλή σεζόν.

Βέβαια ο κόσμος της Λάρισας είναι πάντα απαιτητικός και πολλές φορές δεν έχει υπομονή, κάτι που ίσως στοιχίσει κατά την διάρκεια της σεζόν, σε ενδεχόμενες γκέλες. Ο Γιάννης Παπακώστας επίσης για πρώτη φορά στην καριέρα του θα δουλέψει με ποδοσφαιριστές πολύ υψηλού επιπέδου, γεγονός που αποτελεί πρόκληση και για τον ίδιο. Η ΑΕΛ φέτος μπορεί να απογειωθεί, μπορεί όμως και να βρεθεί σε δύσκολη θέση.


Πανιώνιος: Δύσκολη σεζόν

Οι κυανέρυθροι είναι γνωστό πως κάθε 3-4 χρόνια βγάζουν μια φουρνιά από καλούς ποδοσφαιριστές, που στην συνέχεια τους "μοσχοπουλούν" στις μεγάλες ομάδες της Σούπερ Λιγκ, αλλά όπως φάνηκε φέτος και στο εξωτερικό. Φέτος ωστόσο τα πράγματα είναι δύσκολα...

Από την ομάδα έφυγαν ποδοσφαιριστές που αποτελούσαν τον κορμό του συνόλου και στη θέση τους ήρθαν παίκτες μικρότερης αξίας. Υπάρχουν πολλά κενά στο ρόστερ, όμως ακόμα δεν έχουν καλυφθεί και αν αυτό δεν συμβεί γρήγορα, τότε ο Πανιώνιος θα έχει μια δύσκολη σεζόν.


Ηρακλής: Μόνο ο κόσμος δεν φτάνει

Κάθε πέρσι και καλύτερα λένε στο στρατόπεδο του Γηραιού τα τελευταία χρόνια, αφού τα πολλά οικονομικά προβλήματα σε συνδυασμό με την έλλειψη μιας σταθερής διοίκησης, έχει οδηγήσει τον Ηρακλή στο να αποχωρούν συνεχώς ποδοσφαιριστές. Ακόμα και πιτσιρικάδες με ταλέντο.

Μεταγραφές έγιναν. Προπονητής άλλαξε. Όμως όλοι έχουν την ίδια απορία. Πως θα βγει η σεζόν χωρίς χρήματα; Δύσκολη η νέα χρονιά λοιπόν για τον Ηρακλή, που χρειάζεται όσο ποτέ την στήριξη του κόσμου.


Εργοτέλης: Ποντάρει στην ομοιογένεια

Ο κ. Παπουτσάκης προανήγγειλε σεζόν... λιτότητας, αφού το μπάτζετ μειώθηκε κατά 30%. Παρόλα αυτά ο βασικός κορμός της ομάδα παρέμεινε και φέτος, ενώ έγιναν λίγες και ποιοτικές προσθήκες σε θέσεις που η ομάδα "πονούσε".

φέτος αναμένεται να δούμε μια από τα ίδια. Μια ομάδα με ομοιογένεια, που θα ξεκινήσει εντυπωσιακά, όπως κάπου μέσα στη σεζόν θα κάνει κοιλιά και θα αρχίσει η μουρμούρα. Η εμπιστοσύνη του Απόστολου Παπουτσάκη στο πρόσωπο του Νίκου Καραγεωργίου είναι ότι καλύτερο για το μέλλον του συλλόγου, όπως και η επένδυση στους νεαρούς παίκτες από τις ακαδημίες.


Αστέρας Τρίπολης: Το μεγάλο ερωτηματικό της σεζόν

Πολλές οι φήμες μέσα στο καλοκαίρι για αποχώρηση των μεγαλομετόχων και δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Βαγγέλη Βλάχου. Οι άνθρωποι των Αρκάδων ωστόσο "γέλασαν" με τα δημοσιεύματα και σχεδίασαν τον νέο Αστέρα μέσα σε οικονομική κρίση.

Οι αλλαγές στο ρόστερ είναι σημαντικές, καθώς αποχώρησαν ποδοσφαιριστές που ήταν ο κορμός της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια. Παίκτες καλοί ήρθαν, όμως θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να "δέσουν" μεταξύ τους. Ερωτηματικό λοιπόν αν ο κόσμος και η διοίκηση θα έχει την υπομονή που χρειάζεται. Δύσκολο το έργο του Βαγγέλη Βλάχου.


Skoda Ξάνθη: Έπαθε. Έμαθε;

Ο Χρήστος Πανόπουλος χρειάστηκε να επικαλεστεί αρκετές φορές τα Θεία την περασμένη σεζόν και οι προσευχές του εισακούστηκαν, αφού η Ξάνθη παρέμεινε στην Σούπερ Λιγκ μετά από ένα επεισοδιακό δεύτερο γύρο. Τα οικονομικά προβλήματα ωστόσο που υπάρχουν δεν έδωσαν την δυνατότητα για μεγάλη ενίσχυση.

Στα θετικά για την Ξάνθη είναι η παραμονή του Νέιθαν Έλινγκτον και η προσθήκη του Τζορζ Μπόατενγκ, που αν και είναι ανέτοιμος ακόμα, διαθέτει μεγάλη ποιότητα και παραστάσεις από την Πρέμιερ Λιγκ. Το ζητούμενο για την Ξάνθη είναι ο προπονητής να αντέξει για παραπάνω από 3-4 αγωνιστικές. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε μια από τα ίδια.


Πανσερραϊκός: Μην την ξαναπατήσει

H Σούπερ Λιγκ θέλει καλή άμυνα, ειδικά για τις ομάδες που ανεβαίνουν από την δεύτερη κατηγορία. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι άνθρωποι των "λιονταριών" ξεκίνησαν το χτίσιμο της ομάδας από τα μετόπισθεν και το πέτυχαν.

Η καλύτερη μεταγραφή ήρθε από το πουθενά, αφού ο Σουμπίνιο αναμένεται να δώσει πολλές λύσεις στο δημιουργικό κομμάτι και στο σκοράρισμα. Από εκεί και πέρα όμως στον χώρο του κέντρου υπάρχουν κενά που θα στοιχίσουν βαθμούς στον Πανσερραϊκό. Θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ.


Ολυμπιακός Βόλου: Ψηλά ο πήχης

Ο Αχιλλέας Μπέος έχει βάλει τον πήχη αρκετά ψηλά και έχει μεγάλες προσδοκίες. Ο Βόλος έχει μια πραγματικά καλή ομάδα που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος.

Από την άλλη βέβαια η Σούπερ Λιγκ είναι δύσκολη κατηγορία, στην οποία ο Σάκης Τσιώλης την έχει "πατήσει" πολλές φορές. Αν δεν υπάρξει στήριξη στο πρόσωπο του Έλληνα τεχνικού, όταν τα πράγματα δεν θα πάνε καλά, τότε ο Βόλος θα περάσει δύσκολα. Ο Ουμπίντες θα βγάλει μάτια...


Κέρκυρα: Ασανσέρ

Ο νέος ιδιοκτήτης της Κέρκυρας έχει κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να βάλει σε τάξη πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα (πρώτο και καλύτερο το γηπεδικό). Θα τα προλάβει όλα; Δύσκολο...

Μεταγραφές καλές έγιναν (Στολτίδης, Επστάιν, Κωνσταντόπουλος), όμως λείπει η ποιότητα κυρίως στην άμυνα. Από την Κέρκυρα περιμένουμε είτε να κάνει το "μπαμ" όπως η Καβάλα την περασμένη σεζόν, είτε να μας αποχαιρετήσει από νωρίς.

πηγή sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου