Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

«Θα είμαστε οι συνεχιστές της ιστορίας του Πάτραι»


Ο Φίλιππος Σχοινάς είναι ο πιο νέος προπονητής που κάθεται σε πάγκο ομάδας της Α΄ κατηγορίας και οδηγεί το Πάτραι στο φετινό πρωτάθλημα της συγκεκριμένης κατηγορίας που από την περασμένη αγωνιστική απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής. Γεννημένος το 1974, είναι παντρεμένος με την Ηρώ Λιάτσου και έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Ζήσιμο.

Απόφοιτος της γυμναστικής ακαδημίας, ξεκίνησε την καριέρα του ως προπονητής -την περίοδο 1997-1998 όταν ήταν για σπουδές στην Αθήνα- από την ομάδα Νέων του Γ. Σ. Καισαριανής. Πρώτη ομάδα που ανέλαβε στην Πάτρα ήταν η Αναγέννηση, στη συνέχεια εργάστηκε ως προπονητής της ομάδας Νέων του Πατραϊκού μαζί με τον Νότη Παολίνο, πήγε στις ακαδημίες της Παναχαϊκής μετά τη συγχώνευση με τον Πατραϊκό και τη χρονιά του Γρηγόρη Γεωργάτου ήταν ο επικεφαλής των ακαδημιών.

Αργότερα πήγε για δυο χρόνια στην ομάδα Νέων της Θύελλας, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Αστέρα Μιντιλογλίου, ενώ πέρυσι ήταν προπονητής στη Νίκη Προαστίου και φέτος την 3η αγωνιστική διαδέχθηκε τον Βασίλη Μαρκάτο στην τεχνική ηγεσία του Πάτραι. Ο Φίλιππος Σχοινάς μιλά σήμερα στον «Κόσμο» σε μια συνέντευξη για όλους και για όλα.


Η ομάδα σου βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

Πιστεύω ότι το τρίπτυχο «διοίκηση, καλό υλικό και προπονητής» είναι το μυστικό κάθε ομάδας που πάει πολύ καλά. Υπάρχει άριστη συνεργασία ανάμεσά μας, άριστο κλίμα στην ομάδα και όλοι μας λειτουργούμε ως μια οικογένεια. Ευχαριστιόμαστε κάθε προπόνηση, κάθε παιχνίδι και τα πάντα κυλούν άψογα στην ομάδα. Στην αρχή, ήμουν επιφυλακτικός, το υλικό το ήξερα και με τον καιρό η ομάδα έδειξε ότι έχει δυνατότητες και πιστεύω ότι αξίζει εκεί που είναι, στην κορυφή της βαθμολογίας.

Η ομάδα σου έχει έναν μηδενισμό στο παιχνίδι με την Λακκόπετρα και έχει χάσει τρεις βαθμούς. Πιστεύεις ότι αν είχατε αυτούς τους βαθμούς, θα ήσασταν το φαβορί;

Αν είχαμε αυτούς τους βαθμούς, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Θα είμασταν τέσσερις βαθμούς μπροστά και θα είχαμε άλλη ψυχολογία. Αν είχαμε αυτούς τους τρεις βαθμούς, θα έλεγα την ομάδα μου φαβορί για την πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Στην αρχή πολλοί έλεγαν φαβορί ότι θα ήταν η Θύελλα. Εσύ περίμενες ότι σήμερα θα ήταν η ομάδα σου στην κορυφή της βαθμολογίας;

Με ειλικρίνεια, θα πω ότι όταν είδα τη Θύελλα στον πρώτο γύρο, είπα ότι θα είναι το φαβορί. Μου μπήκε στο μυαλό ότι δεν θα υπήρχαν καθόλου μπαράζ. Δεν περίμενα τέτοια κάμψη από τη Θύελλα. Μετά το παιχνίδι με τη Συμπολιτεία πίστεψα ότι η ομάδα μου έχει πολλές δυνατότητες. Έβλεπα ότι έχει το κατάλληλο υλικό, αφού -παρά τις αποβολές που είχαμε- ανταπεξήλθαμε στις απουσίες. Έβλεπα ότι η ομάδα είχε νοοτροπία νικητή... ακόμα και στις προπονήσεις και κατάλαβα ότι η ομάδα έχει μεγάλες δυνατότητες για να φτάσει ψηλά.

Το Πάτραι κουβαλάει ένα βαρύ όνομα. Πιστεύεις ότι κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία στην πλάτη του;

Κάθε φανέλα είναι βαριά. Και οι άνθρωποι του Πάτραι θέλουν να γίνει και πάλι δυνατό το όνομα αυτής της ομάδας. Προσπαθούν να φέρουν παλιούς παίκτες, παλιούς παράγοντες, παλιούς φιλάθλους πιο κοντά στην ομάδα αφού θέλουν να ξαναζωντανέψουν αυτή την ιστορική ομάδα. Εγώ δεν φαντάζομαι το ποδόσφαιρο της Πάτρας χωρίς το Πάτραι, χωρίς τον Εθνικό. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι κουβαλάμε ένα μεγάλο όνομα, μια μεγάλη ιστορία. Πολλοί ρίχνουν μπηχτές ότι δεν είναι το παλιό Πάτραι και κοροϊδεύουν απαξιωτικά την ομάδα. Δεν είναι σωστή συμπεριφορά αυτή, αφού απαξιώνουν ανθρώπους που κάνουν σοβαρή δουλειά για την ομάδα σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Έτσι, όπως δείχνουν τα πράγματα, εμείς θα είμαστε οι συνεχιστές της ιστορίας του Πάτραι.

Η διοίκηση του Πάτραι είναι συνεπέστατη στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πορεία της ομάδας;


Είναι η απάντηση που έδωσα στην αρχή για τη λειτουργία που έχει το τρίπτυχο στην ομάδα. Είναι μεγάλη βοήθεια για την ομάδα το σοβαρό νοικοκυριό που υπάρχει από πλευράς διοίκησης. Είναι κύριοι με όλη την σημασία της λέξεως σε όλα. Τυπικοί στα πάντα για το καλό της ομάδας. Δώρα, τραπέζια στους παίκτες, πράγματα που δεν τα βλέπεις εύκολα, αφού έχουν δυσκολέψει οι εποχές. Σε όλα είναι τέλειοι και αγγίζουν την τελειότητα στη λειτουργία της ομάδας.

Θα υπάρξουν πλέι οφ ή θεωρείς ότι κάποια ομάδα μπορεί να ανέβει απευθείας στη Δ΄ Εθνική;

Πιστεύω ότι θα γίνουν πλέι οφ. Τόσο εμείς όσο και ο Ωλενιακός έχουμε δύσκολο πρόγραμμα και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο κρύβει παγίδες. Κάθε Σάββατο κρύβει εκπλήξεις. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να πάρει μια ομάδα τη διαφορά και ν' ανέβει κατηγορία. Θα φανούν, βέβαια, πολλά πράγματα στα ντέρμπι που ακολουθούν και σε μεγάλο ποσοστό θα δείξουν τι θα γίνει στη μάχη της κορυφής.

Πολλοί λένε ότι από τη στιγμή που πρωταγωνιστούν νεοφώτιστες ομάδες φέτος στην Α κατηγορία ότι έχει πέσει το επίπεδο. Εσύ τι πιστεύεις;

Κάθε χρόνο κάποιες ομάδες πρωταγωνιστούν. Δεν συμφωνώ ότι έχει πέσει το επίπεδο. Υπάρχουν ομάδες με φανέλα όπως η Νίκη Προαστίου, η Αναγέννηση, ο Φωστήρας Οβρυάς δυνατές ομάδες όπως η Ακράτα, ο Αίας και θεωρώ ότι το πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό. Απλώς οι ομάδες που ανέβηκαν, ενισχύθηκαν γιατί είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη και αυτό τους βγήκε σε καλό. Δεν έχει πέσει το επίπεδο, το πρωτάθλημα διαθέτει καλές ομάδες και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Βλέπουμε ότι και στην κορυφή και στον αγώνα για την παραμονή, οι ομάδες πάνε βήμα - βήμα και είναι λάθος, υπεροπτικό και αλαζονικό να λέγεται για το πρωτάθλημα της Α κατηγορίας ότι έχει πέσει το επίπεδο του. Πάντα αυτό το πρωτάθλημα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Αύριο Σάββατο υπάρχει ντέρμπι με τη Θύελλα εκτός έδρας. Πώς βλέπεις την αναμέτρηση;

Είναι δύσκολο παιχνίδι και όλα τα αποτελέσματα είναι μέσα. Είναι ένα ντέρμπι που θα κριθεί στις άμυνες των δυο ομάδων. Οι άμυνες θα παίξουν μεγάλο βάρος. Η Θύελλα είναι καλή ομάδα, έχει καλούς παίκτες και υπολογίζω πολύ την επίθεσή της.

Στις επόμενες τρεις αγωνιστικές υπάρχουν τα ντέρμπι κορυφής. Θα είναι καθοριστικά τα αποτελέσματα;

Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια εικόνα. Θα είναι καθοριστικές οι επόμενες τρεις αγωνιστικές, αλλά το πρωτάθλημα έχει πολλά δύσκολα παιχνίδια ως το τέλος για όλες τις ομάδες και δεν τελειώνει στα δυο ντέρμπι. Τα αποτελέσματα των ντέρμπι θα παίξουν ρόλο στην ψυχολογία. Όλα είναι ανοικτά μέχρι το τέλος γι αυτό πιστεύω ότι θα πάμε σε πλέι οφ. Είναι δύσκολο να ξεφύγει κάποια ομάδα.

Το Πάτραι αξιοποιεί την έδρα του, αφού με σένα στον πάγκο δεν έχει την παραμικρή απώλεια. Πόσο σημαντικό είναι αυτό;


Είναι έδρα το Ντα Λουζ. Θεωρώ ότι είναι ένα γήπεδο που μας βολεύει που ξέρουμε να το αξιοποιούμε και ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσουμε κάθε αντίπαλο. Η ομάδα είχε μια ήττα την 1η αγωνιστική με τον Ατρόμητο με τον προηγούμενο προπονητή και από την ημέρα που ανέλαβα, έχει το απόλυτο αφού σε εννιά παιχνίδια έχουμε εννιά νίκες! Είναι μεγάλη υπόθεση η έδρα και πέρυσι στο Προάστιο που ήμουν, το ίδιο έγινε. Η έδρα παίζει μεγάλο βάρος γιατί κάθε Σάββατο έχει εκπλήξεις. Δεν υπάρχει η σταθερότητα των μεγάλων κατηγοριών.

Πριν δυο εβδομάδες έγιναν επεισόδια στο παιχνίδι με τον Ίκαρο Πετρωτού. Πολλά ειπώθηκαν, ποια είναι η άποψή σου;


Κανείς δεν είπε την αλήθεια. Έστησαν τα παιδιά στον τοίχο και τα διέβαλαν. Όλοι ξέρουν τι παιδιά είναι, τι χαρακτήρες είναι και ποτέ δεν έχουν δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Κατά τη γνώμη μου προβλήθηκαν όλα επιλεκτικά και δεν ξέρω για πιο λόγο. Τα επεισόδια δεν έγιναν έτσι. Χάσαμε τον τερματοφύλακά μας για τα δυο ντέρμπι και είμαστε πρώτοι και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα πέναλτι. Κάποιοι προσπάθησαν να μειώσουν την ομάδα μου και στενοχωρήθηκα πολύ για τα παιδιά. Προβλήθηκαν ως κακά παιδιά, ως αλήτες και όλοι είναι οικογενειάρχες και καλά παιδιά. Ποτέ δεν έχουν δώσει δικαίωμα και για κανένα λόγο.

Πιστεύεις ότι το φετινό σύστημα των πλέι οφ είναι δίκαιο;

Είναι καλύτερο και πιο δίκαιο για την ομάδα που βγαίνει πρώτη, αφού είναι άδικο να χάνει από ένα παιχνίδι το πρωτάθλημα. Για μένα ο πρώτος είναι πρώτος και θα έπρεπε να ανεβαίνει απευθείας στη Δ΄ Εθνική.

Φέτος έρχεται αρκετός κόσμος στα γήπεδα της Α΄ κατηγορίας. Τι δείχνει αυτό;
Είναι αλήθεια ότι στην Α΄ κατηγορία έρχεται περισσότερος κόσμος από αγώνες της Δ΄ Εθνικής. Η παρουσία τού κόσμου είναι τόνωση για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, αφού υπάρχουν ομάδες με ιστορία. Και μην κρυβόμαστε, το πρωτάθλημα έχει αναβαθμιστεί από την τηλεόραση και τη δημοσιότητα που υπάρχει, αφού έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στην άνοδο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Είναι ωραίο πράγμα οι πρωταγωνιστές να βλέπουν τον εαυτό τους στην τηλεόραση, να είναι στη δημοσιότητα. Αυτά είναι βήματα προς τα μπρος.

Υπάρχουν ταλέντα στην Αχαΐα που έχουν αδικηθεί;

Πιστεύω ότι η γενιά από το 1985 και μετά είχε καλούς ποδοσφαιριστές και για μεγάλο επίπεδο. Όπως λειτουργεί η Παναχαϊκή με στόχο τον πρωταθλητισμό, είναι δύσκολο να απορροφήσει τα παιδιά αυτά. Δεν κατάλαβα τόσα χρόνια σε ένα ρόστερ 28-30 παικτών γιατί να μην υπάρχουν δυο-τρία παιδιά από την περιοχή γιατί έτσι μελλοντικά θα έπαιζαν πολλά παιδιά από την Πάτρα. Κατά καιρούς έχουμε δει τι παίκτες έχουν έρθει, χωρίς να θέλω να αδικήσουμε κανένα παιδί. Έχουν έρθει καλοί παίκτες αλλά και παίκτες που δεν υπήρχε λόγος να έρθουν. Υπήρχαν παιδιά από την περιοχή που μπορούσαν να παίξουν γιατί ήσαν καλύτερα από αυτά που ήρθαν. Γιατί δεν έγινε αυτό δεν το καταλαβαίνω. Θα κέρδιζες μετά από ένα-δύο χρόνια έναν δικό σου παίκτη που δεν θα σε επιβάρυνε με τα 600 ευρώ που θα έπαιρνε.

Παρακολουθείς την Παναχαϊκή. Πώς βλέπεις την εξέλιξη; Μπορεί να ανέβει;

Αδικεί τον εαυτό της. Απαρτίζεται από ένα καλό ρόστερ και μου κάνει εντύπωση που με τέτοιο ρόστερ, κόσμο και διοικητική σειρά να έχει μείνει πίσω στη βαθμολογία. Δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει. Δεν ξέρω αν προλαβαίνει για την 1η θέση αλλά ακόμα όλα είναι ρευστά. Όσο δεν κερδίζει δικά της παιχνίδια, είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά για την τριάδα προλαβαίνει. Μπορεί να ανέβει. Είναι καλύτερη ομάδα και από τις ομάδες του Βορείου ομίλου και στα μπαράζ να πάει, μπορεί να ανέβει στη Β΄ Εθνική.

Συμπαθείς και τον Παναιγιάλειο, αφού έπαιξες ως παίκτης. Τι εκτιμάς για την Αιγιώτικη ομάδα;

Έχασε την ευκαιρία την περασμένη Κυριακή. Αν κέρδιζε, θα ήταν σε πλεονεκτική θέση γιατί έχει βγάλει το δύσκολο πρόγραμμα. Έδειξε πολύ καλό πρόσωπο ως ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο. Έχω δει τον Παναιγιάλειο αρκετές φορές και θεωρώ ότι του λείπει η σταθερότητα. Πιστεύω ότι πρέπει να εκμεταλλευτεί την έδρα του. Αν δεν έχει απώλειες στην έδρα του, προλαβαίνει την τριάδα. Κοστίζουν οι βαθμοί που έχασε εντός. Δεν μπορεί να χάνει από τον Πλατανιά και τον Βύζαντα μέσα στο Αίγιο. Ο Παναιγιάλειος έχει δυναμική και μπορεί να τα καταφέρει.

Λίγος κόσμος στο ντέρμπι. Πώς το σχολιάζεις;

Ξέρουμε όλοι για ποιο λόγο δεν πήγε πολύ κόσμος στο γήπεδο και δεν ρίχνω ευθύνες σε κανέναν. Με λυπεί το γεγονός γιατί δεν γίνεται σε ένα τέτοιο παιχνίδι να μην έχει ούτε 2.000 κόσμο γιατί έτσι χάνει το ποδόσφαιρο. Χάνουν όλοι από αυτό και είναι κρίμα που δεν πήγε πολύ κόσμος στο γήπεδο γιατί έγινε ωραίο παιχνίδι.

Στο πρωτάθλημα της Δ΄ Εθνικής θεωρείς ότι θα υποβιβαστούν τρεις ομάδες;
Όπως πάει, θα πέσουν τρεις ομάδες από την Αχαΐα. Με τα αποτελέσματα που έρχονται τις τελευταίες αγωνιστικές τα πράγματα είναι δύσκολα και το πιθανότερο είναι να πέσουν τρεις ομάδες.

Ποιο είναι το προσωπικό στοίχημα του Φίλιππου Σχοινά;

Βήμα-βήμα και συνετά να πάμε μπροστά. Βασίζομαι σε ηθικές αξίες. Ακούω πολλά που δεν με αγγίζουν. Έχω την δική μου κουλτούρα, τα δικά μου «πιστεύω» και θέλω να πάω όσο πιο ψηλά γίνεται. Όραμά μου είναι να δουλέψω σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει και ειδικά τον Νίκο Πατρώνη και τον Νότη Παολίνο. Τους ανθρώπους στο περιβάλλον μου που με στηρίζουν ηθικά και ψυχολογικά και φυσικά τη γυναίκα μου που έχει τεράστια υπομονή.

Θα είναι μεγάλο επίτευγμα για σένα να ανεβάσεις φέτος το Πάτραι στη Δ΄ Εθνική;

Θα είναι για την ηλικία μου μεγάλο επίτευγμα. Δεν κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου και θα είναι μεγάλη επιτυχία για μένα να ανεβάσω το Πάτραι φέτος στη Δ΄ Εθνική!

Πηγή: dete.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου