Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σβήνει αύριο τα… 147 κεράκια το ποδόσφαιρο


Aύριο (08/12) συμπληρώνονται 147 χρόνια από την ανακοίνωση των 14 θεμελιωδών κανονισμών του Ποδοσφαίρου όπως αυτοί ανακοινώθηκαν από τη Football Association (FA), και συγκεκριμενοποίησαν επίσημα το άθλημα του ποδοσφαίρου!

Στις 8 Δεκεμβρίου του 1863 η νεοσύστατη Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αγγλίας (είχε ιδρυθεί ενάμιση μόλις μήνα πριν) παρουσιάζει δημοσίως τους 14 θεμελιώδεις κανονισμούς του νέου αθλήματος του ποδοσφαίρου. Αυτοί οι κανονισμοί ήταν και εκείνοι που διαχώρισαν το άθλημα από το ράγμπι με το οποίο έμοιαζε στα πρώτα χρόνια ζωής του, ενώ έθεσαν τις βάσεις για την οργάνωση και τον τρόπο παιχνιδιού του αθλήματος όπως το γνωρίζουμε σήμερα!

Χαρακτηριστικότεροι από τους 14 κανονισμούς μάλιστα ήταν ο 9ος και ο 10ος στους οποίος έγιναν δύο πρωτοποριακοί για την εποχή διαχωρισμοί από τα άλλα αθλήματα που έδωσαν στο ποδόσφαιρο τη σημερινή του μορφή. Ο κανόνας υπαριθμόν 9, τόνιζε πως «κανένας παίκτης - εκτός του τερματοφύλακα - δεν θα έχει το δικαίωμα να μεταφέρει τη μπάλα με τα χέρια.» Αυτός ο κανονισμός διαχώρισε το άθλημα από το ράγκμπι με το οποίο έμοιαζε και οι κανονισμοί τους εκείνα τα χρόνια συγχέονταν ενώ ο 10ος έλεγε πως «δεν επιτρέπονται κλωτσιές και τρικλοποδιές...» κάνοντας το ποδόσφαιρο πιο... αυστηρό σε σχέση με το ράγκμπι!

Τότε ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που μπήκε στο παιχνίδι και το οφσάιντ - με τους ανθρώπους της ομοσπονδίας να εμπνέονται και πάλι από άλλα αθλήματα. Εξάλλου το οφσάιντ που τέθηκε επί τάπητος για πρώτη φορά το 1863 διαφέρει σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με εκείνο που βλέπουμε στις μέρες μας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε πως στην Ελλάδα οι συγκεκριμένοι 14 κανόνες ήρθαν το 1895 από τον Έλληνα ομογενή, Αγγελο Βλαστό, ο οποίος μετέφρασε στα ελληνικά μέρος των κανονισμών και το 1898 ο Ιωάννης Χρυσάφης ολοκλήρωσε το κείμενο με κάθε επισημότητα! Το ποδόσφαιρο είχε ήδη μπει σε τροχιά ανόδου και κανένα άλλο άθλημα δεν θα μπορούσε να σταματήσει τα επόμενα χρόνια την παγκόσμια ραγδαία εξάπλωσή του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου