Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Ο Ολυμπιακός κλείνει 85 χρόνια


Ενας από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της Αχαΐας συμπληρώνει αύριο 85 χρόνια ζωής. Ο Ολυμπιακός Πατρών έχει γράψει ιστορία στο ποδόσφαιρο της περιοχής μας και ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που βγήκε εκτός συνόρων το 1933 και συγκεκριμένα στην Τουρκία όπου έκανε περιοδεία.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε από έξι παίκτες της Παναχαϊκής και τέσσερις του Λευκού Αστέρα μαζί με παράγοντες της Παναχαϊκής, ως Ερμής και χρώματα μπλε και άσπρο. Μετά από ένα μήνα αλλάζει ονομασία σε Ολυμπιακός και αναγνωρίζετε επίσημα με την αρ. 1717 απόφαση του Πρωτοδικείου Πατρών, ενώ τα χρώματα του τα άλλαξε πολύ αργότερα. Το πρώτο παιχνίδι στην ιστορία του το έδωσε απέναντι στον Λευκό Αστέρα, σαν Ερμής όμως όπου ήταν και το μοναδικό που έδωσε με αυτό το όνομα. Ως Ολυμπιακός τον πρώτο αγώνα τον έδωσε με αντίπαλο μια ομάδα από το Αγγλικό ατμόπλοιο "Cavallo" νικώντας με 7-1.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι του Ολυμπιακού Πατρών ήταν με αντίπαλο την Παναχαϊκή, την οποία κέρδισε 2-0, ενώ κατέκτησε το τοπικό πρωτάθλημα το 1925. Σε αυτά τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του, δημιουργήθηκε μια μεγάλη κόντρα με την Παναχαϊκή η οποία ξεκίνησε αμέσως με την ίδρυση του και με αιτία την αποχώρηση των έξι παικτών, Μία κόντρα η οποία σημαδεύτηκε με φοβερά επεισόδια για την εποχή εκείνη.

Το 1933 πραγματοποίησε την περιοδεία στην Τουρκία και βασικός σκοπός ήταν να ψάξουν οι ποδοσφαιριστές που είχαν γεννηθεί εκεί τους χαμένους συγγενείς ή αγαπημένα τους πρόσωπα από τη Μικρασιατική καταστροφή. Οι πόλεις που επισκέφθηκαν και έπαιξαν κυρίως με μικτές ομάδες ήταν οι, Κωνσταντινούπολη, Αντάμπαζα, Προύσα, Μπαλούκεσεν και Σμύρνη. Προπονητής του Ολυμπιακού τότε ήταν ο Ούγγρος Ζίγκερ, ο οποίος κανόνισε την περιοδεία. Ο μοναδικός επιζών από εκείνη την ομάδα είναι ο Γιάννης Κοντζαγιάννης, ο οποίος στα 96 του πλέον ζει στα Προσφυγικά.

Το 1960 αποφασίζεται να συγχωνευτεί με τη Θύελλα, μια συγχώνευση η οποία κράτησε δύο χρόνια αφού οι δύο σύλλογοι δεν τα βρήκαν στο όνομα. Η πλευρά της Θύελλας ήθελε το «Θυελλώδης Ολυμπιακός» ενώ η πλευρά τού Ολυμπιακού ήθελε το «Ολυμπιακή Θύελλα» , έτσι στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής το 1959-1960 κατέβηκε σαν Ολυμπιακός και την περίοδο 1960-1961 πάλι στη Β’ Εθνική σαν Θύελλα.

Το 1967 συγχωνεύεται μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία της Πάτρας με τον αναγκαστικό νόμο της χούντας και δημιουργείται το Πάτραι. Ο Ολυμπιακός το 1972 επανιδρύεται ως Ολυμπιακός Αγίου Γερασίμου, το 1973 με την πτώση της χούντας ξαναπαίρνει το κανονικό του όνομα και από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχει στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Αχαΐας.

Πηγές: EΦ. Πελοπόννησος, wikipedia,axaiasoccer.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου