Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Πώς βγήκε το προσωνύμιο "ελαφρά ταξιαρχία"


Για δείτε σύμπτωση. Το 1891 ιδρύθηκε η Παναχαϊκή, το 1891 και ο Απόλλων Σμύρνης, που αύριο αναμετριούνται στη Ριζούπολη. Δύο ομάδες με μεγάλη ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δύο ομάδες που δυστυχώς εδώ και χρόνια βολοδέρνουν στις «μικρές» Κατηγορίες. Ευτυχώς, η Παναχαϊκή δεν έφτασε μέχρι τον πάτο όπως ο Απόλλων που έπαιξε και στη Δ’ Εθνική. Επ’ ευκαιρία του αυριανού αγώνα, πάμε να θυμηθούμε «δυο-τρία» πράγματα που αφορούν τον Απόλλωνα.

Και το κυριότερο: Να σας θυμίσουμε πώς βγήκε το περιβόητο προσωνύμιο «ελαφρά ταξιαρχία». Ο Απόλλωνας γεννήθηκε στη Σμύρνη. Αρχικά, σαν φιλαρμονικός σύλλογος. Εξ ου και το όνομα Απόλλων, ο θεός της μουσικής των αρχαίων. Το 1894 ο σύλλογος αποκτά εκδρομικό τμήμα (!), ενώ το 1910 ποδοσφαιρικό.

Ο Απόλλων αντιμετώπιζε ελληνικές ομάδες καθώς και ομάδες που συγκροτούνταν από τα πληρώματα των… πλοίων που τότε άραζαν στη Σμύρνη. Απ’ το 1904, μάλιστα, ο σύλλογος διοργάνωνε τα Απολλώνεια, την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση της Σμύρνης. Από τις τότε κόντρες με τον άλλο «Μικρασιάτη», τον Πανιώνιο, προέρχεται και η σημερινή κόντρα των δύο σπουδαίων σωματείων.

Το ’22, στην Καταστροφή, ο Απόλλων φεύγει πρόσφυγας, κυνηγημένος. Έρχεται στην Αθήνα. Αρχικά, η ομάδα έπαιζε στην περιοχή των στύλων του Ολυμπίου Διός. Αργότερα, «μετακόμισε» επί μια 20ετία στο Ρουφ, μέχρι ο ΟΣΕ (τότε ΣΕΚ) να απαλλοτριώσει το χώρο και να ξανακάνει «γυρολόγο» τον Απόλλωνα. Η Ριζούπολη ήταν ο τρίτος, και τελευταίος μέχρι σήμερα, σταθμός του Απόλλωνα: το εκεί γήπεδο εγκαινιάστηκε το 1948. Ο Απόλλων ήταν εκ των ιδρυτικών μελών της ΕΠΟ (1924) και της ΕΠΣΑ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας), ενώ συμμετείχε ανελλιπώς στα πρωταθλήματα Αθηνών (μέχρι την καθιέρωση της Α’ Εθνικής το 1959, όπου έδωσε, φυσικά, το παρών).

Η μεγάλη προπολεμική στιγμή του Απόλλωνα έρχεται την περίοδο 1937-38: η ομάδα κερδίζει το 12ο πρωτάθλημα Αθηνών και μετέχει στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (με αντιπάλους τους νικητές των πρωταθλημάτων Πειραιά και Θεσσαλονίκης), όπου κατατάσσεται 2η με 4 βαθμούς (πίσω από Ολυμπιακό και μπροστά από Άρη). Ο Τύπος της εποχής, εκστασιασμένος από τη σπουδαία ομάδα του Απόλλωνα, της δίνει και το προσωνύμιο που έχει μέχρι σήμερα: Ελαφρά Ταξιαρχία.

Υπήρχε λόγος όμως: Τον καιρό εκείνο παιζόταν στους κινηματογράφους η ταινία «Η Επέλαση της Ελαφράς Ταξιαρχίας», με τον σπουδαίο Έρολ Φλυν. «Η επέλαση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα ήταν τόσο ορμητική όσο και η επέλαση του ιππικού στην ομώνυμη ταινία», έγραφαν οι εφημερίδες τότε!

Πηγή: Εφ. Πελοπόννησος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου