Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η «ράτσα» των… μεγάλων πορτιέρο και ο Νικοπολίδης


Οι τερματοφύλακες συνθέτουν μία εντελώς διαφορετική κατηγορία παικτών, όχι μόνο για τις ικανότητές τους στον αγωνιστικό χώρο, αλλά κυρίως για την μακροχρόνια καριέρα τους. Είναι σε γενικές γραμμές πολύ δύσκολο να δεις έναν ποδοσφαιριστή να βρίσκεται σε τοπ φόρμα μετά τα 35 του, αλλά οι πορτιέρο διατηρούνται σε εξαιρετική κατάσταση για αρκετά χρόνια ακόμα, μετά τη συγκεκριμένη ηλικία.

Τρανή απόδειξη αποτέλεσε η εκπληκτική εμφάνιση του 41χρονου, Αντονιόλι στον αγώνα της Τσεζένα με τη Λάτσιο, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στη νίκη με 1-0 και να «γκρεμίσει» παράλληλα τους Ρωμαίους από την κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος.

Ο 40άρης Φαν Ντερ Σαρ αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, αφού υπερασπίζεται σε αυτήν την ηλικία την εστία ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους παγκοσμίως, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εκτός όμως από τον Ολλανδό κίπερ στο αγγλικό πρωτάθλημα συναντάμε και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις βασικών τερματοφυλάκων μεγάλης ηλικίας. Ο Αυστραλός Σβάρτσερ (38) βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια της Φούλαμ, ενώ ο Αμερικανός (39) Φρίντελ σε εκείνα της Άστον Βίλα. Ο επίσης Αμερικανός Χάνεμαν (38) αμύνεται υπέρ της Γουλβς και ο Ιταλός Κουντιτσίνι (37) μοιράζεται τη φανέλα του βασικού τερματοφύλακα της Τότεναμ με τον Γκόμεζ.

Μια κατηγορία πιο χαμηλά συναντάμε τον 40άρη Ντέβιντ Τζέιμς στην Μπρίστολ Σίτι. Στην Ισπανία τώρα τη σημαία των… μεγάλων πορτιέρο κρατούν ψηλά ο Σέζαρ (39) στη Βαλένθια, ο Ρικάρντο (38) στην Οσασούνα και ο Πάλοπ (37) στη Σεβίλλη.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεχωρίζουν οι Μπουτ (36, Μπάγερν Μονάχου), Ροστ (37, Αμβούργο), Νικόλοφ (36, Άιντραχτ Φρανκφούρτης) και Μοντραγκόν (39, Κολωνία) στη Γερμανία, αλλά και οι Σάντσες (37, Σάντος Λαγκούνα), Αμπονταντσιέρι (38, Ιντερνασιονάλ), Ελ Χανταρί (37. Ζάμαλεκ), Κέλερ (40, Σιάτλ Σάουντερς) και Λι Γουν Τζάε (37, Σούγον) από τον υπόλοιπο κόσμο.

Και στο δικό μας πρωτάθλημα όμως δεν πάμε πίσω αφού ο Αντώνης Νικοπολίδης στα 39 του υπερασπίζεται ακόμα την εστία του Ολυμπιακού, αν και στις τελευταίες αγωνιστικές έχει χάσει τη θέση του από τον Πάρντο. Σε παρόμοια κατάσταση με τον Έλληνα πορτιέρο βρίσκονται και οι Ντούντεκ (37, Ρεάλ Μαδρίτης), Ρουστού (37, Μπεσίκτας), Ραμέ (38, Μπορντό) και Κουπέ (37, Παρί Σεν Ζερμέν).

Επιμέλεια: Νίκος Μάρκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου